HAMBURG - De familie die bij de Duitse sportwagenfabrikant Porsche de lakens uitdeelt, is niet uit op een overname van het Duitse autoconcern Volkswagen (VW). Porsche wil zijn belang verhogen tot 29,9 procent, maar daar blijft het bij.

Deze boodschap heeft Ferdinand Piëch, de belangrijkste vertegenwoordiger van de familie, overgebracht aan de raad van commissarissen van VW, zo meldde het Duitse weekblad Focus dit weekeinde. Porsche zou er met het ophogen van zijn belang alleen op uit zijn om andere investeerders buiten de deur te houden bij VW, waar het intern rommelt.

Duitse wetgeving bepaalt dat een aandeelhouder een bod op alle aandelen moet doen bij een belang van 30 procent of meer. Een overname van VW wordt echter bemoeilijkt doordat een aandeelhouder nooit meer dan 20 procent van de stemrechten kan uitoefenen, ook al is zijn belang veel groter. De Europese Unie wil een einde maken aan deze regel. Dit zou de deur kunnen openen naar een vijandige overname.

Overnamebod

Afgelopen week werd er druk gespeculeerd over een eventueel overnamebod van Porsche op alle aandelen VW. De speculatie kwam op gang na het onverwachte vertrek van VW-topman Bernd Pischetsrieder, die een contract tot 2012 had. De precieze reden van zijn vertrek is nog altijd onduidelijk, maar in Duitsland staat vast dat Piëch hier de hand in had.

Er duiken zelfs sentimenten op dat VW "een Oostenrijkse familieonderneming" dreigt te worden. Piëch is in Wenen geboren en woont tegenwoordig in Salzburg.