AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam blijft zich verzetten tegen de privatisering van de luchthaven Schiphol. De gemeente gaat in beroep tegen het rijksbesluit om het Amsterdamse veto te negeren. Dat laat de gemeente zaterdag weten.

Vrijdag is het Amsterdamse veto tegen de privatisering bij koninklijk besluit door het rijk vernietigd op voordracht van de ministers Gerrit Zalm (Financiën), Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) en Karla Peijs (Verkeer).

Daarmee kan het rijk door met haar plan om 49 procent van de aandelen van Schiphol te verkopen. Amsterdam is daar tegen en de gemeente heeft als aandeelhouder vetorecht. Volgens Amsterdam is het daarom ongepast het gemeentebesluit te vernietigen.

"Amsterdam heeft de blokkerende stem sinds de invoering in 1958 voor de eerste keer gebruikt. En meteen wordt dat besluit vernietigd. Dit is machtsmisbruik door het rijk. Wij gaan dus in beroep", zegt wethouder Lodewijk Asscher. "Ik sta versteld dat het rijk de privatisering nog even snel voor de verkiezingen er doordrukt."

Amsterdam gaat in beroep bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De behandeling duurt naar verwachting enkele maanden. Zalm heeft eerder gezegd in die tijd geen onomkeerbare besluiten te nemen over de privatisering van Schiphol.