LONDEN - Het Braziliaanse staalconcern CSN mengt zich in de strijd om het Nederlands-Britse staalconcern Corus. CSN heeft het bestuur van Corus benaderd met een bod van 475 pence per aandeel.

In oktober ging Corus al akkoord met een bod van het Indiase Tata Steel van 455 pence per aandeel.

CSN wil de overnameprijs betalen uit eigen middelen en met bankleningen. De Brazilianen merken op dat als de overname slaagt er een bedrijf ontstaat dat jaarlijks 24 miljoen ton staal produceert. Daarmee zou het een van de vijf grootste staalconcerns ter wereld worden. In 2010 zou dat zijn opgelopen naar ongeveer 50 miljoen ton, aldus CSN.

"Een combinatie van CSN en Corus levert een groot staalbedrijf op met leidende posities op de markt en acceptabele distributienetwerken in zowel ontwikkelde als opkomende markten'', zei bestuursvoorzitter Benjaming Steinbruch van CSN.

Er gingen al enige tijd geruchten dat CSN een rivaliserend bod aan het voorbereiden was. Begin deze maand staken ook geluiden de kop op dat Corus en Tata Steel juist CSN wilden inlijven. In 2002 speelde Corus al eens met die gedachte. Destijds zag het bedrijf daarvan af wegens onzekerheden over de wereldwijde economische groei.

Beleggers hadden vrijdag veel waardering voor de losgebarsten biedingstrijd om Corus. In Amsterdam steeg het aandeel dik 5 procent, ofwel 35 eurocent, tot 7,32 euro.