AMSTERDAM - De schade door winkeldiefstal neemt af. Het afgelopen jaar werd 2,5 procent minder schade geleden dan vorig jaar. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Platform Detailhandel Nederland.

"We zijn blij met deze cijfers, maar we maken ons wel zorgen, omdat de daling steeds kleiner wordt", zegt Sander van Golberdinge, secretaris van het organisatie. Naar verwachting bedraagt de totale schade door winkeldiefstal over 2006 ruim 273 miljoen euro.

Investeren

Geweld en agressie in winkels nemen wel toe. Het platform pleit daarom voor een belastingvoordeel voor winkeliers, die zo extra kunnen investeren in maatregelen om diefstal terug te dringen. Donderdag presenteert Tweede Kamerlid Pauline Smeets (PvdA) een plan van aanpak op een bijeenkomst in Utrecht. Hierin vraagt ook zij om financiële tegemoetkoming voor winkeliers, met name in achterstandswijken. De kans op winkeldiefstal is daar groter.

Zo moeten winkeliers personeel voor het minimumloon kunnen inhuren, om de kosten zo veel mogelijk te drukken. Daarnaast wil Smeets dat de overheid de schade bij winkeldiefstal direct vergoedt. Ook noemt Smeets de succesvolle proef in Amsterdam-Osdorp met lik-op-stuk voor winkeldieven, die zij landelijk wil doorvoeren.