AMSTERDAM - Voormalige spaarders bij het failliete Van der Hoop Bankiers willen De Nederlandsche Bank (DNB) aansprakelijk stellen voor een gebrek aan toezicht. Dat heeft advocaat Willem Jan van Andel donderdag namens de spaarders laten weten tijdens een bijeenkomst over de afwikkeling van het faillissement van Van der Hoop.

Een alternatief is volgens Van Andel een schikking met DNB. De toezichthouder zou volgens de advocaat kunnen afzien van terugvorderingen op de boedel van Van der Hoop. Dat geld zou dan naar gedupeerden kunnen. Hoewel spaarders al delen van verloren gelden hebben teruggekregen, is er van een volledige compensatie geen sprake.

DNB liet weten dat er van een schikking geen sprake kan zijn. De toezichthouder is naar eigen zeggen niet aansprakelijk. "Wij wachten af", zei een woordvoerder over een mogelijke schadeclaim. Tijdens de bijeenkomst lieten de curatoren van Van der Hoop weten dat ze een klacht indienen tegen de huisaccountant Deloitte. Ze hebben kritiek op de wijze waarop jaarrekeningen zijn samengesteld.

Dit betekent dat de accountant zich zal moeten verantwoorden voor de tuchtraad. Spaarders overwegen nog of ze Deloitte, net als DNB, aansprakelijk gaan stellen. De accountant ligt ook al onder vuur wegens zijn rol bij de boekhoudfraude bij Ahold.

De curatoren hebben ook aangifte gedaan bij justitie wegens algemene onregelmatigheden bij Van der Hoop. Afgelopen dinsdag kondigde het Openbaar Ministerie (OM) zelf al een onderzoek aan naar het faillissement. Van der Hoop ging december 2005 bankroet.

De problemen bij de bank begonnen medio 2000 met dubieuze bemiddelingen in winstvennootschappen, waarbij regels zijn overtreden.