FRANKFURT - Aandelen van de Duitse autofabrikant Volkswagen (VW) gingen donderdagmiddag 3 procent omhoog op de beurs in Frankfurt. De aanleiding daarvoor waren geruchten dat Porsche een overname voorbereidt op de veel grotere branchegenoot. Een woordvoerder van Porsche ontkende echter dat hiervoor concrete plannen zijn.

Porsche maakte bekend dat het zijn belang in VW heeft verhoogd van ruim 21 naar 27,4 procent. De sportwagenfabrikant liet verder weten dit aandeel te willen uitbouwen naar 29,9 procent.

Bovendien kondigde het in Stuttgart gevestigde concern aan dat het nieuwe aandelen wil uitgeven ter waarde van 8 miljard euro. Volgens waarnemers is dat geld bedoeld om de greep op Volkswagen nog verder te verstevigen.

Invloed

Volgens de Duitse wet moet een partij die de eigendomsgrens van 30 procent overschrijdt, een bod uitbrengen op het hele bedrijf. De invloed van Porsche wat betreft stemrecht blijft beperkt tot 20 procent.

Dat komt door speciale door VW ontwikkelde wetgeving, die de invloed van een aandeelhouder beperkt ongeacht de grootte van zijn belang. Er is sprake van dat Brussel de bepaling, die dient als beschermingsconstructie, wil laten schrappen.

De banden tussen Porsche en VW blijven niet beperkt tot het aandeelhouderschap van de eerste. De president-commissaris van VW, Ferdinand Piëch, is telg uit de Porsche-familie.

Hij verving vorige week directeur Bernd Pischetsrieder door Martin Winterkorn, die afkomstig is van VW-dochter Audi. De positie van Wolfgang Bernard, verantwoordelijk voor het VW-merk, staat momenteel ook ter discussie. Bernard zou willen terugkeren naar het Amerikaanse DaimlerChrysler.