HOOFDDORP - TNT verkoopt zijn divisie vrachtmanagement aan het Franse logistiekbedrijf Geodis. De transactie spekt de kas van het postconcern met meer dan 400 miljoen euro. De boekwinst bedraagt ruim 150 miljoen euro, meldde TNT donderdag.

De divisie vrachtmanagement verzorgt vrachten via de lucht en over zee. Daarnaast biedt het onderdeel aanvullende diensten aan, zoals verzekeringen. TNT liet eind oktober weten een koper te zoeken.

Vrachtmanagement

De positie van het vrachtmanagement kwam ter discussie te staan na de verkoop van de divisie Logistiek, afgelopen zomer. Door deze transactie is het regelen van vrachtvervoer alleen komen te staan binnen de onderneming. Het onderdeel heeft weinig banden met de twee overgebleven kernactiviteiten van TNT, namelijk Post en Express.

Geodis, dat in 120 landen actief is, houdt de huidige bestuursvoorzitter van het vrachtmanagement, Jeff Hoogesteger, aan als hoogste baas. Het hoofdkantoor blijft bovendien gevestigd in Nederland.

De divisie vrachtmanagement ontstond grotendeels twee jaar geleden, toen TNT de Zweedse vrachtonderneming Wilson overnam. Daar betaalde het logistiek- en postconcern 257 miljoen euro voor.

Landen

Vrachtmanagement werkt met een internationaal netwerk, verspreid over 28 landen. Er werken 2300 mensen. Vorig jaar behaalde het onderdeel een omzet van ongeveer 800 miljoen euro. TNT verwacht de verkoop in het eerste kwartaal van 2007 af te ronden. De autoriteiten moeten nog hun goedkeuring geven. De definitieve opbrengst voor TNT wordt later vastgesteld.