UTRECHT - Het personeel van NS Reizigers houdt zaterdag publieksvriendelijke acties op het spoor. Conducteurs zullen geen reizigers controleren. Bovendien krijgen passagiers folders uitgereikt over het hoe en waarom van de acties. Dat heeft VVMC-bestuurder D. Cijs maandag gezegd.

Het protest komt voort uit een CAO-conflict tussen de vakbonden en de NS-directie. Het loonbod van de NS is onder de maat, stellen de bonden. Verder zijn volgens de vakorganisaties de werkgelegenheidsgaranties te mager en moeten werknemers de voorgestelde ouderenregeling vooral zelf bekostigen.

FNV Bondgenoten, CNV Spoorwegen en VVMC hebben de NS een ultimatum gesteld dat in de nacht van maandag op dinsdag afloopt. De bonden hebben nog geen reactie van de Spoorwegen ontvangen, aldus Cijs. Hij verwacht ook geen antwoord. NS-topman A. Veenman zei onlangs nog dat de vakorganisaties aan zet zijn.

De bonden willen vooralsnog alleen op ludieke wijze actievoeren. "De reiziger is al genoeg de dupe geweest van problemen bij de NS", zei Cijs. Als de Spoorwegen uiteindelijk niet met een nieuw eindbod komen, legt het personeel volgens hem wel het werk neer.

Om de NS-directie te laten weten dat het ultimatum de vakbonden ernst is, hebben ze de machinisten opgeroepen om maandag (heden) massaal te toeteren. De actie moet om vijf voor twaalf 's middags beginnen en vijf minuten duren. "Misschien dat Veenman dan uit zijn winterslaap komt", zei Cijs.

Bij NS Reizigers werken tussen de 10.000 en 11.000 mensen. De CAO-onderhandelingen liepen in oktober al vast.