AMSTERDAM - Getronics-bestuursvoorzitter Klaas Wagenaar en zijn financieel directeur Theo Janssen hebben al maanden ruzie. Dit stellen bronnen rondom het IT-bedrijf tegen De Telegraaf. De hoofdreden van het aangekondigde vertrek van Janssen zou een 'incorrecte' jaarrekening zijn, waaronder Janssen weigerde zijn handtekening te zetten.

Afgelopen maandag liet Getronics weten dat het per 1 december dit jaar afscheid neemt van zijn financieel directeur. Hij is al het derde Getronics-bestuurslid dat sinds april dit jaar zijn vertrek heeft aangekondigd.

Verliezen

Het conflict tussen Janssen en Wagenaar dateert volgens De Telegraaf echter al van december vorig jaar. Wagenaar zou op de hoogte zijn geweest van de grote verliezen die werden geleden bij de Italiaanse activiteiten. Hij besloot dit echter onder de pet te houden. Uit intern onderzoek zou blijken dat Wagenaar Janssen pas in januari op de hoogte stelde van de megaverliezen.

Halfjaarcijfers

De relatie binnen het bestuur verslechterde, zo meldt de krant, toen Janssen aan de vooravond van de halfjaarcijfers tegen de acquisitie van een groot ICT-bedrijf in de VS stemde. Ondanks het feit dat Getronics slecht draaide, was Wagenaar bereid om hiervoor USD 500 miljoen op tafel te leggen.

Ook zou Wagenaar er na de publicatie van de halfjaarcijfers persoonlijk voor hebben gezorgd dat een overnamepoging door KPN afketste. Hij eiste tevergeefs een toppostie bij KPN.

Janssen zou uiteindelijk rondom de update voor het derde kwartaal nog ruzie met Wagenaar en de Raad van Commissarissen hebben gehad over de afboeking op de waarde van de verlieslatende Amerikaanse activiteiten en de totale winstverwachting van Getronics, zo meldt de Telegraaf.

De veel te positieve derdekwartaalcijfers zouden Janssen uiteindelijk ertoe hebben gezet om zijn biezen te pakken, aldus de krant. De bronnen sluiten niet uit dat bestuurslid Aard Klompe binnenkort ook vertrekt.