STRAATSBURG - De Europese Commissie wil de kosten van de administratieve lasten in zes jaar met 25 procent verminderen. De doelstelling moet zowel voor Brussel als de EU-landen gelden. Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft dat dinsdag aangekondigd in het Europees Parlement. Hij beloofde binnen twee maanden een actieplan over prioriteiten te presenteren.

Barroso stelde ook een nieuwe instelling voor die effecten van voorstellen steeds tevoren onderzoekt. Nederland heeft al eerder een doel gesteld om de administratieve lasten met 25 procent te verminderen. Het kabinet vereenvoudigde vrijdag nog de vergunningsregels voor de horeca.

Europarlementslid Bert Doorn (CDA) steunt het Europese streven. "Maar het gaat erom hoe de concrete voorstellen eruit zien. Van mij mogen bijvoorbeeld de regels voor openbare aanbestedingen best soepeler. Sommige aannemers schrijven al niet meer in wegens de rompslomp. Toch raar dat Wassenaar de bouw van een zwembad Europees moet aanbesteden."

Doorns VVD-collega Jan Mulder vindt het plan een loffelijk streven. "Ik denk wel dat het haalbaar is", zei Mulder. Zelf werkt de VVD'er namens het Europarlement aan een rapport over administratieve lasten. Daarin vraagt hij eveneens dat elk nieuw voorstel op zijn gevolgen wordt beoordeeld. Ook moet tevoren duidelijk zijn hoeveel eigen regels een land aan een EU-wet mag toevoegen. Het parlement stemt in januari over het rapport van Mulder.