DEN HAAG/ROTTERDAM - Ondanks de acties in het openbaar vervoer in de vier grote steden rijden de voertuigen van RandstadRail woensdag de hele dag volgens de dienstregeling. Dat maakte een woordvoerder dinsdag bekend namens de OV-bedrijven HTM en RET.

De vakbonden FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV organiseren woensdag tussen de ochtend- en de avondspits een staking in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Het bus- en tramverkeer komt volledig stil te liggen en de hele dag wordt er niet gecontroleerd op vervoersbewijzen. Daarmee protesteren de vakbonden tegen de marktwerking in het openbaar vervoer.

Verschil

RandstadRail is een mengvorm van tram-, metro- en treinvervoer tussen Rotterdam CS, Zoetermeer en Den Haag. In die laatste stad rijdt RandstadRail 4 vanaf het Centraal Station verder richting Westeindeziekenhuis en is er nauwelijks verschil met de gewone trams. De Erasmuslijn, sinds zondag de opvolger van de door de NS geëxploiteerde Hofpleinlijn, rijdt gewoon op en neer tussen Rotterdam CS en Den Haag CS.

De voertuigen van Randstadrail onderscheiden zich alleen in uiterlijk van de trams van de openbaarvervoerbedrijven in Den Haag en Rotterdam. De argeloze voorbijganger in Den Haag zal woensdag tussen 09.00 en 15.00 uur verbaasd opkijken als hij of zij ondanks de staking tóch een tram ziet rijden.

Stop

RandstadRail ging pas onlangs van start. Zowel de bedrijven als de vakbonden vonden het niet verantwoord om de verbindingen nu alweer stop te zetten, zij het tijdelijk.