AMSTERDAM - Tien procent van de patiënten is verantwoordelijk voor veertig procent van de totale werklast van een huisarts. Deze patiënten hebben meer dan zeventien keer per jaar contact met de huisarts.

Dat meldt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel op basis van cijfers van het Landelijke Informatie Netwerk Huisartsenzorg.

Bij contact met de huisarts gaat het volgens de onderzoekers om consulten, visites en contacten met de assistente of de praktijkondersteuner. Ook telefonische contacten, herhaalrecepten en administratieve handelingen vallen hieronder. Gemiddeld komen patiënten 6,7 maal per jaar in contact met de huisartsenpraktijk.

Ouderen

De groep die veel vaker komt bestaat voornamelijk uit ouderen. Mensen die één keer per jaar in contact komen met hun huisarts zijn gemiddeld 30 jaar oud. Patiënten die meer dan veertig keer contact hadden met hun huisarts zijn gemiddeld 68 jaar.

Volgens het Nivel ervaren huisartsen hun vaste klanten niet per definitie als last. De onderzoekers denken dat veel huisartsen het leveren van zorg aan deze, vaak chronisch zieke mensen, als een zinvolle taak ervaren die voldoening geeft.