AMSTERDAM - De Nederlandse huizenprijzen blijven stijgen. Dit jaar worden koopwoningen gemiddeld 5,5 procent duurder, volgend jaar vlakken de prijsstijgingen af naar 3,5 procent. Dat voorspelt de Rabobank in haar nieuwste Kwartaalbericht Woningmarkt.

Volgens de bank, die leider is op de Nederlandse hypotheekmarkt, zijn het gunstige economische klimaat en de optimistische consument oorzaak voor de verdere prijsstijgingen. De stijgingen blijven ruim boven de verwachte inflatie. Een gemiddeld huis kost nu 241 duizend euro.

Nieuwbouwproductie

De nieuwbouwproductie trekt intussen aan. In de twaalf maanden tot en met augustus zijn er 71.501 nieuwe huizen gereed gekomen, 4,9 procent meer dan in de twaalf maanden daarvoor. De stijging is vooral het gevolg van meer nieuwe huurwoningen.

De bank denkt niet dat het inzakken van de Amerikaanse huizenmarkt op korte termijn over kan slaan op de Nederlandse huizenmarkt. Volgens de onderzoekers van de bank zijn er op essentiële punten verschillen tussen beide markten.

Economisch dal

In Nederland, zo staat in het Kwartaalbericht, is het econo­misch dal al gepasseerd, terwijl zich in de VS juist nu een groeivertraging voordoet. Verder is speculeren op prijsstijgingen met een tweede huis in Nederland veel minder gebruikelijk dan in de VS. Boven­dien is de korte rente in Europa veel minder fors gestegen dan in de VS.

Wie zijn woning 'kort gefinan­cierd' heeft, is daarom in Neder­land nog altijd veel voordeliger uit dan in de VS. En het aanbod in Nederland blijft nog altijd ver achter bij de vraag.