AMSTERDAM - Stork legt het voorstel van zijn grootaandeelhouders Centaurus en Paulson om het concern op te delen naast zich neer. Dat heeft de machinebouwer dinsdag in een persbericht laten weten.

Centaurus en Paulson, twee investeringsmaatschappijen die een gezamenlijk belang hebben van 32 procent, pleiten al enige tijd voor een opdeling van het concern, waarbij Stork zijn divisies Food Systems en Technical Services van de hand doet en alleen verder gaat met de luchtvaartactiviteiten van Aerospace.

Medio oktober werd hun voorstel op een buitengewone vergadering van aandeelhouders met een meerderheid van stemmen aangenomen. Bestuur en commissarissen zeiden toen het voorstel eerst te willen bestuderen, alvorens met een reactie te komen.

Dinsdag stellen de bestuurders dat het plan van Centaurus en Paulson 'geen geloofwaardig alternatief biedt voor de strategie van Stork en niet in het belang is van de onderneming, haar aandeelhouders en andere belanghebbenden.' De Stork-bestuurders typeren het voorstel als 'onverantwoord'.

Daarnaast stellen zij de uitslag van de stemming op de aandeelhoudersbijeenkomst van 12 oktober 2006 niet te kunnen accepteren.