AMSTERDAM - Geert Wilders wil dat universitair geschoolden ook bereid zijn om lager gekwalificeerd werk te doen, als de problemen met de vergrijzing hierom vragen. Op straffe van het verlies van de uitkering. De lijsttrekker van de Partij voor de Vrijheid zei dit in een exclusief interview met NU.nl.

"In wat voor decadente samenleving leven we als iemand die heeft gestudeerd niet voor zijn eigen brood zou moeten zorgen?", aldus Wilders. "Hij kan best achter de kassa gaan staan of asperges plukken. Er is niets mis met dat werk."

De fiscalisering van de AOW en langer doorwerken zijn voor de partij van Wilders geen opties om de vergrijzingsproblematiek het hoofd te bieden. Volgens Wilders zijn er vier miljoen mensen die van een uitkering leven of zonder uitkering vrijwillig werkloos zijn.

"Als er daarvan een paar miljoen aan het werk gaan zouden een heleboel problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen", stelt Wilders. "Het is belachelijk dat we mensen uit Polen en weet-ik-veel-waar halen om seizoensgerelateerd werk te doen."