AMSTERDAM - De winst van Nuon is in het derde kwartaal uitgekomen op 97 miljoen euro vergeleken met 96 miljoen euro vorig jaar. Inclusief bijzondere posten steeg het nettoresultaat van 148 miljoen naar 219 miljoen euro. De omzet steeg door de toename van de olie- en gasprijzen tot ruim 1 miljard euro.

Dat blijkt uit maandag gepubliceerde kwartaalcijfers van het naar omzet gemeten op een na grootste Nederlandse energiebedrijf. Het bedrijfsresultaat bleef nagenoeg onveranderd op 158 miljoen euro.

De marge van Nuon kromp door de prijsschommelingen in de olie- en gasprijs. "Onze huidige kosten zijn gebaseerd op grondstoffen die we een tot twee jaar geleden hebben ingekocht. De daling van de olieprijs sinds oktober werkt met vertraging door", zei financieel directeur Doede Vierstra maandag in een toelichting.

Nettoschuld

Het bedrijf bracht de nettoschuld fors naar beneden met de verkoop van een aantal buitenlandse dochterbedrijven en belangen. In het derde kwartaal nam de schuld van het energiebedrijf af van 903 miljoen tot 393 miljoen euro ten opzichte van een kwartaal eerder.

Door de schuldvermindering wordt het bedrijf een aantrekkelijker overnameprooi mocht de Eerste Kamer dinsdag instemmen met de splitsingswet. Deze wet voorziet in een splitsing van de energiebedrijven in een commercieel leveringsbedrijf en een publiek netwerkbedrijf.

"De nettoschuld is inderdaad op een laag niveau, maar vergeet niet dat we enorme investeringen voor de boeg hebben", aldus Vierstra. Het energiebedrijf is van plan de komende jaren 2 miljard euro te investeren in een nieuwe centrale in de Eemsmond, ondergrondse gasopslag en duurzame energie.

Nuon zal over dit jaar 45 procent van de nettowinst uitkeren aan de aandeelhouders, waarvan de provincie Gelderland en Friesland de belangrijkste zijn. "De boekwinst op de verkopen komt aan het einde van het jaar ten goede aan de aandeelhouders", benadrukte Vierstra.

Stroomvoorziening

Het afgelopen kwartaal viel een voorziening van 128 miljoen euro vrij. Dit geld had Nuon gereserveerd voor de afhandeling van de verkoop van energiecentrales van het voormalig stroomproductiebedrijf EPON aan het Belgische Electrabel in 1998.

Dit bedrag wordt omgezet in nieuwe aandelen met behoud van de huidige belangenverdeling, zo meldde Nuon maandag. "De aandeelhouders hebben de afgelopen jaren dividend ontvangen als ware dat bedrag al omgezet in aandelen", zei Vierstra.