AMSTERDAM - Bouwbedrijven dreigen met de invoering van een nieuwe wet ernstig in geldnood te raken. Er hangt hen volgend jaar een fiscale claim van honderden miljoenen euro's boven het hoofd, schrijft Het Financieele Dagblad maandag.

Brancheorganisatie Bouwend Nederland heeft een brandbrief aan de Eerste Kamer gestuurd, waarin het vraagt om een overgangsregeling. De Kamer behandelt volgende week het wetsvoorstel 'Werken aan winst'. Binnen de wet, die juist bedoeld is om bedrijven te helpen, moeten bedrijven voortaan belasting betalen over verwachte winst.

Hoewel de wet voor alle bedrijven geldt, zouden bouwbedrijven extra zwaar getroffen worden. De drie grote bouwers BAM, Heijmans en Volker Wessels zouden in 2007 zo'n tweehonderd miljoen euro extra moeten afdragen. Dat komt neer op zeker vijftig procent van hun winst, schrijft de krant.

Probleem

"Dit wetsvoorstel is een serieus probleem", zegt een fiscalist van BAM tegen de krant. "Alle bouwbedrijven zitten hier mee. We hebben dat geld voor de fiscus niet zomaar." De bouwbedrijven pleiten voor een overgangsregeling waarin ze de rekening over een periode van vijf jaar kunnen voldoen.