IJMUIDEN - De vakbonden bonden hebben zondag een nieuwe cao afgesproken bij Corus. De nieuwe cao heeft een looptijd van 24 maanden met een terugwerkende kracht tot 1 oktober. Het akkoord moet nog door de leden worden goedgekeurd.

In het akkoord is het 'Werkgelegeheidspact' dat de werkgelegenheid garandeert, verlegd met vijf jaar tot oktober 2011. In totaal is bij het staalbedrijf een loonsverhoging afgesproken van 5,25 procent.

Ook zijn afspraken gemaakt over een bijdrage van de werkgever in de ziektekosten. Verder zijn er nieuwe afspraken voor langdurig (gedeeltelijke) arbeidsongeschikte werknemers en zijn regelingen voor de kinderopvang- en ouderschapsverlof uitgebreid.

Staking

FNV Bondgenoten was eerst nog van plan maandag de bereidheid tot stakingen te peilen. De cao-onderhandelingen liepen een paar keer vast.

Corus komt in Indiase handen. De raad van bestuur ging eind oktober akkoord met het bod van 4,3 miljard pond (6,4 miljard euro) dat de Indiase branchegenoot Tata Steel op tafel legde. Tata zet het bod door als driekwart van de aandelen is aangemeld.