WASHINGTON - De strijd tegen de werkloosheid is het belangrijkste doel van het economisch herstelplan dat de Amerikaanse regering binnenkort zal presenteren. Dat heeft de president Bush zaterdag in zijn wekelijks radiopraatje gezegd. "We zullen niet rusten tot iedereen die wil werken, een baan heeft", aldus Bush.

Hij wees erop dat de werkloosheid in november is gestegen tot 6 procent, het hoogste niveau sinds 8,5 jaar. Hij kondigde aan dat hij in januari een pakket maatregelen voor meer economische groei en werkgelegenheid aan het Congres zal voorleggen. Belastingverlaging zal daar onderdeel van zijn. Verder gaf hij geen details.

Schulden

Veel Amerikanen houden, nadat zij belasting hebben betaald, maar weinig over. Sommigen zuchten onder schulden, die het voor hen onmogelijk maken voor hun pensioen te sparen, zei Bush. Hij heeft het Congres gevraagd snel een wet goed te keuren die het mogelijk maakt dat 750.000 Amerikanen hun werkloosheidsuitkering houden.

Moeilijke tijden

Zij dreigen die uitkering vanaf 28 december te verliezen. "Zij hebben onze hulp nodig in deze moeilijke tijden en we kunnen ze niet laten vallen", aldus de president.