UTRECHT - Ziekenhuizen die niet hun best doen om het aantal fouten op de afdeling spoedeisende hulp terug te dringen, gaan per 1 januari 2007 deels zelf voor de kosten opdraaien. Verzekeraar MediRisk, waarbij de meeste ziekenhuizen zijn aangesloten, voert dan een eigen risico in voor ziekenhuizen die nalaten de meest voorkomende oorzaken van medische fouten aan te pakken.

NRC Handelsblad schrijft zaterdag over het aangescherpte beleid van de onderlinge waarborgmaatschappij van de ziekenhuizen tegen medische aansprakelijkheid. MediRisk laat weten dat de meeste fouten zijn toe te schrijven aan onervarenheid van arts-assistenten, een gebrek aan supervisie en gebrekkige communicatie over de resultaten van röntgenfoto's.

Supervisie

Daarom moet er een betere supervisie komen, dagelijks overleg over röntgenfoto's en eenvoudige protocollen voor breuken en peesletsels, waarmee op de spoedeisende hulp de meeste fouten worden gemaakt of die over het hoofd worden gezien.

De afdeling spoedeisende hulp is een van de ziekenhuisafdelingen waar de meeste schadeclaims voorkomen. Tussen 1993 en 2005 ontstonden daardoor claims voor een bedrag van 2,3 miljoen euro. Ziekenhuizen die echt te weinig werk maken van het doorvoeren van verbeteringen hangt een tijdelijke verhoging van de premie boven het hoofd.