AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank vindt het niet nodig de 1-euromunt te vervangen door een biljet. Een woordvoerder van de bank zei dat zaterdag in een reactie op verzoeken uit Italië en Griekenland aan de Europese Centrale Bank.

In die landen zijn de kopers nog steeds niet gewend aan munten: tot 1 januari betaalden consumenten daar bijna alles met bankbiljetten. De centrale banken van België en Oostenrijk steunen het idee, omdat biljetten de portemonnees lichter maken. De Duitse minister van Financiën Eichel is echter tegen de verandering: hij zou liever het 5-eurobiljet vervangen door een muntstuk.

Geen signalen

In Nederland is de munt echter geen onderwerp van discussie. "Wij hebben geen signalen dat aan zo'n biljet behoefte is bij de banken, die bij ons biljetten en munten afnemen", aldus een woordvoerder van De Nederlandsche Bank (DNB). Hij voegt eraan toe dat Nederland ooit het 5-guldenbiljet verving door een munt. Het goedkoopste guldenbiljet (10 gulden) komt vrijwel overeen met het goedkoopste eurobiljet (5 euro), benadrukt de woordvoerder.

Ook de Consumentenbond pleit niet voor een verandering. De bond wil de munten eerst de tijd geven om ingeburgerd te raken, hoewel de woordvoerder wel een mogelijk voordeel ziet in het idee: "Biljetten zijn gevoelsmatig meer waard dan munten. Wellicht dat mensen dan niet langer ongewild te veel geld uitgeven, zoals gebeurt sinds de invoering van de euro."