PARIJS - De olieprijs is vrijdag gedaald. Directe aanleiding vormden nieuwe ramingen van het Internationale Energie Bureau IEA. Dat denkt dat de vraag naar olie dit jaar en in 2007 iets lager zal zijn dan eerder werd verwacht.

Een vat Amerikaanse olie voor levering in december noteerde op de elektronische markt 60,59 dollar, een daling van 55 cent ten opzichte van donderdag. Brent-olie uit de Noordzee werd 66 cent goedkoper en liet een prijs zien van 60,66 dollar per vat (159 liter).

Het IEA gaat er nu vanuit dat de vraag naar olie dit jaar per dag gemiddeld 84,49 miljoen vaten zal bedragen, dat zijn er 80.000 minder dan in een eerdere raming. Volgend jaar zal de vraag uitkomen op 85,94 miljoen vaten. Ook dit is 80.000 minder dan waar het bureau eerst op rekende.

China

Ondanks de daling zal de vraag naar olie sterk blijven, meent het IEA. De Amerikaanse economie laat weliswaar minder groei zien, maar daar staat tegenover dat China doorgroeit, wat gepaard gaat met grote investeringen. Verder wordt er binnen Azië veel gehandeld en is er sprake van een toenemende handel tussen Azië en Europa.