ROTTERDAM - Op de landelijke stakingsdag van het openbaar vervoer, woensdag 15 november, kunnen reizigers in Rotterdam gratis reizen. Tussen tien uur 's ochtends en vier uur 's middags staan weliswaar trams en bussen stil in Rotterdam, maar rijdt de metro gewoon door, gratis.

Voor tien uur en na vier uur is al het openbaar vervoer in de Maasstad gratis. Dat heeft een woordvoerder van vakbond Abvakabo vrijdag gezegd.

FNV Bondgenoten en Abvakabo hebben hun leden opgeroepen woensdag het werk neer te leggen uit protest tegen de marktwerking in het openbaar vervoer. De RET in Rotterdam is niet blij met de landelijke actie, omdat het bedrijf net een woelige periode heeft gehad met een stakingsactie. "Voor ons is die actie van 15 november mosterd na de maaltijd", aldus een woordvoerder van de RET vrijdag.

Peijs

Minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat wil maandag overleg voeren met vakbonden om te voorkomen dat die woensdag acties organiseren in het openbaar vervoer. De minister stuurt vrijdag nog een uitnodiging aan de bonden, meldde een woordvoerster van Peijs.

De FNV-bonden en Abvakabo hebben het kabinet eerder deze week een ultimatum gesteld. Zij eisen dat premier Jan Peter Balkenende en minister Peijs voor dinsdag 11.00 uur de verplichte OV-aanbesteding met twee jaar uitstellen. Zo niet, dan beginnen de bonden de dag erna met acties.