AMSTELVEEN - Luchtvaartmaatschappij KLM verliest nog eens ruim f 20 miljoen op de verkoop van de Noorse branchegenoot Braathens aan het Scandinavische SAS. Deze laatste biedt 27 Noorse kroon (f 7,50) per aandeel voor de Noorse maatschappij.

SAS heeft hier overeenstemming over bereikt met de grootaandeelhouders, waaronder KLM (30 procent), zo heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt.

In eerste instantie zou SAS 338 miljoen kroon (een kleine f 93 miljoen) voor de aandelen van KLM betalen. Na boekenonderzoek en de malaise in de luchtvaart is het bedrag naar beneden bijgesteld. KLM krijgt nu, omgerekend f 71,5 miljoen voor de aandelen. KLM kocht de aandelen in 1997 voor ongeveer f 200 miljoen.

"Wij boeken een gering verlies", aldus KLM. "Als de verkoop al doorgaat." Wanneer het SAS niet lukt 90 procent van de aandelen voor f 7,50 aan te kopen, gaat de hele operatie niet door en wordt Braathens failliet verklaard. "We zijn blij dat we in de huidige situatie voor een dergelijk kleine maatschappij nog iets krijgen", aldus KLM.

KLM krijgt nog wel 70 miljoen euro aan eerder verstrekte leningen aan Braathens terug van SAS. KLM heeft met Braathens afgesproken dat zij de vluchten tussen Amsterdam en Bergen en Stavanger tot en met 31 maart blijft uitvoeren. "Daarna gaan we dat zelf doen", aldus de KLM.