LONDEN - De kosten verbonden aan het opvoeden van kinderen stijgen sneller dan de prijs van onroerend goed. Dit stelt een Brits onderzoek vrijdag. Het werd volgens het jaarlijkse onderzoek van de Britse financiële dienstverlener Liverpool Victoria vorig jaar alleen al 9 procent duurder.

In de afgelopen vier jaar werd de opvoeding van kinderen 28 procent duurder. Dat is 20 procent meer dan de 8 procent die een huis gemiddeld in die periode duurder werd in het Verenigd Koninkrijk. Een kind kost zo gauw 33 euro per dag berekende Liverpool Victoria.

Onderwijs

De stijging wordt vooral veroorzaakt door de stijging van de kosten verbonden aan het onderwijs. Met name in Engeland en Wales zijn ouders fors meer gaan betalen aan bijvoorbeeld schoolgeld.

Een studie aan een universiteit wordt voorts heel erg duur. Met de huisvesting van een student inbegrepen kost een studie aan een universiteit naar schatting meer dan 45.000 euro.

Kinderopvang

Naast de scholing werd ook kinderopvang aanzienlijk duurder, 7 procent over 2005. Tweederde van de Britse ouders werkt allebei om de touwtjes aan elkaar te knopen. Maar 12 procent erkent dat het gezin het hoofd boven water houdt dankzij financiële steun van andere familieleden.