SCHEVENINGEN - De Duitsers zijn het zuinigst als het gaat om bestedingen tijdens hun vakantie in Nederland. De oosterbuur geeft gemiddeld per dag 99 euro uit in ons land. De economie profiteert meer van de komst van Britten. Engelsen, Ieren en Schotten geven gemiddeld 254 euro per persoon per dag uit.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC), dat donderdag in Scheveningen werd gepresenteerd. Tussen maart 2005 en maart 2006 zijn ongeveer 5000 buitenlandse toeristen ondervraagd over hun vakantiegedrag in Nederland. In 1999/2000 werd er voor het laatst zo uitvoerig onderzoek gedaan naar het inkomend toerisme.

De afgelopen zes jaar namen de totale bestedingen van buitenlandse gasten in Nederland fors toe. In 2005 kwamen ruim tien miljoen buitenlanders hier voor kortere of langere tijd vakantie vieren. Samen gaven ze 3,5 miljard euro uit. In 1999 was dat nog 2,4 miljard euro.

Steeds groter

"Het inkomende toerisme levert een steeds grotere bijdrage aan de Nederlandse economie", constateert algemeen directeur Hans van Driem van het NBTC. "Van 1999 tot en met 2005 is er een groei van maar liefst 6 procent per jaar gerealiseerd."

Duitsland is met voorsprong het belangrijkste herkomstland van toeristen die Nederland bezoeken. Vorig jaar bezochten ruim 2,6 miljoen Duitsers ons land. Daarmee waren ze goed voor een kwart van het totaal. Groot-Brittannië is tweede met ruim 1,8 miljoen vakantiegangers. Het aantal Belgen dat Nederland bezocht, bleef net onder het miljoen steken.

Vakantie

Zes op de tien buitenlandse bezoekers komt hier wegens vakantie. De toerismebranche verdiende in 2005 ongeveer 2 miljard euro aan deze groep. Ongeveer een derde van de bezoekers komt naar Nederland om zakelijke redenen. Zij gaven bijna 1,4 miljard euro uit.

Zakenreizigers geven doorgaans meer geld uit dan toeristen. De meeste gasten verlaten Nederland met een tevreden gevoel.

Acht op de tien ondervraagden beoordeelde het bezoek als zeer goed of uitstekend. Nog eens 15 procent waardeert het verblijf met het predikaat goed.