ARNHEM - Middenstanders in de regio Arnhem-Nijmegen, het Rijk van Nijmegen, Noord-Brabant en Noord-Limburg zeggen gezamenlijk een miljoenenschade te hebben geleden door het afgelasten van de Vierdaagse in juli van dit jaar. Vooral de horeca en taxibedrijven zijn getroffen.

Dat blijkt uit een enquête van de Kamer van Koophandel en Koninklijk Horeca Nederland. Het gemiddelde omzetverlies per bedrijf komt uit op ruim negenduizend euro, aldus onderzoeker Pascal Belo van de Kamer van Koophandel. Ondernemers kunnen de schade nergens verhalen.

Omzetverlies

Ruim de helft tot driekwart van de aangeschreven middenstand geeft schade en omzetverlies aan. De getroffen bedrijven melden dat hun winst in de Vierdaagseweek met een derde is teruggelopen.

Ondernemers in de gemeenten en dorpen rondom Nijmegen zijn relatief zwaarder getroffen dan de middenstand in de stad. Dat komt omdat de bij het wandelevenement behorende Vierdaagsefeesten in Nijmegen wel doorgingen, zodat er 's avonds wel minder, maar toch nog heel veel mensen in het centrum waren.

Inkomsten

Ondernemers zijn niet alleen inkomsten misgelopen doordat er minder of geen klanten kwamen in de derde week van juli. Ze maakten ook meer kosten door extra tafels en stoelen te huren, speeltoestellen neer te zetten en muziekbands te contracteren.

Verder hebben zij onnodig tijdelijk personeel ingehuurd en voorraad ingekocht die niet is gebruikt.