AMSTERDAM - Bankverzekeraar ING heeft in het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van bijna 1,6 miljard euro. Dat is ruim 16 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar en iets lager dan de gemiddelde verwachtingen van analisten.

De verzekeringstak boekte een nettowinst van 821 miljoen euro, een afname van 16 procent ten opzichte van vorig jaar. De bankengroep verdiende netto 750 miljoen euro. Dat is 16,8 procent minder dan een jaar geleden.

Rente

Een verlaging van de langetermijnrente werkte stevig door in de resultaten van ING. Beleggingen op lange termijn, die uitgezet zijn met gelden op korte termijn, worden door het renteverschil minder waard. Hierdoor moesten afwaarderingen gemaakt worden ter waarde van 196 miljoen euro.

"De lage langetermijnrente blijft een uitdaging", zei bestuursvoorzitter Michel Tilmant van ING. Hij wees er wel op dat een lage rente over het algemeen leidt tot een aantrekkende aandelenmarkt. "En daar profiteren wij weer van", aldus de topman.

Op de aandelenportefeuille werd 116 miljoen euro minder verdiend dan in het derde kwartaal vorig jaar, omdat er vanwege de hogere koersen gewacht werd de verzilvering van winsten. De daling van het investeringssresultaat was verder het gevolg van eenmalige posten.

Hypothekenbank

Zo nam ING een last op de verkoop van de Duitse Hypothekenbank en werd het resulaat in hetzelfde kwartaal vorig jaar gestuwd door een belastingbate.

ING Direct, de veelbelovende internetbank van ING, deed het minder goed dan in voorgaande perioden. Terwijl dit bankbedrijf last had van de krimpende rentemarges, nam het aantal nieuwe klanten toe met 631.000. Doorgaans werft ING Direct in een kwartaal zo'n miljoen nieuwe klanten. De winst daalde er met 2,2 procent tot 175 miljoen euro.

Een andere groeimarkt, de verzekeringsactiviteiten in de Aziatische regio, maakte wel een flinke stap vooruit. Dit onderdeel schreef 168 miljoen euro winst in de boeken, ruim 48 procent meer dan vorig jaar.

In de eerste negen maanden van dit jaar boekte ING een nettowinst van bijna 5,6 miljard euro. Dat is ruim 4 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Financieel analisten zagen weinig verrassingen in de rapportage van ING. "Saai", kwalificeerde een marktvorser de prestaties.