RIJSWIJK - De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) gaat de eigen beroepsgroep controleren op verdachte onroerendgoedtransacties. Dat zegt voorzitter Robert Salomons donderdag in een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad.

De KNB gaat onder meer kijken of notarissen zich houden aan hun wettelijke plicht om verdachte transacties te melden en of ze altijd vragen naar de identificatie van klanten.

Salomons verwacht dat de administratie van kantoren om de drie jaar wordt gecontroleerd. Nu richten controles zich nog vooral op de financiële huishouding van notarissen.

Integriteit

De laatste jaren is een discussie ontstaan over de integriteit van notarissen. Justitie verdenkt sommigen ervan betrokken te zijn bij het witwassen van crimineel geld via onroerendgoedtransacties.

Het kabinet droeg de KNB begin dit jaar met een goed functionerend toezicht te komen. Daartoe moest de vereniging onder meer toetsbare criteria ontwikkelen om kantoren op te beoordelen.

Marktwerking

De regering reageerde daarmee op een rapport van de commissie-Hammerstein naar de marktwerking in de branche. Notarissen zijn verplicht om ongebruikelijke transacties te melden. Sinds 2002 moeten ze bij contante transacties boven de 15.000 euro of bij vermoedens van witwassen aan de bel trekken.

Salomon is overigens niet blij met de extra taak van de KNB. Justitie wil volgens hem "werk afschuiven". "Ook zij zien alle 1,6 miljoen akten die jaarlijks passeren. Zij moeten verdachte transacties er zo uit kunnen pakken."

Verder zegt Salomon dat de meeste notarissen zich aan de regels houden. "Bijna alle 1450 notarissen in Nederland zijn integer. Sommigen zijn misschien naïef en laten zich voor de gek houden. Maar daar blijft het vrijwel altijd bij."