AMSTERDAM - De vijf zorgverzekeraars die tot nu toe hun jaarpremies voor volgend jaar bekend hebben gemaakt blijven beneden de verwachte jaarpremie van 1180 euro. Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland had dat bedrag genoemd. Wel zijn de jaarpremies in vergelijking met vorig jaar gemiddeld negentig euro hoger.

Woensdag maakten zorgverzekeraars Ohra, VGZ en FBTO hun jaarpremies voor volgend jaar bekend. VGZ kwam uit op een jaarpremie van 1131 euro. De premie van Ohra bedraagt 1139 euro. Ook FBTO bleef met een jaarpremie van 1134 euro onder de verwachte 1180 euro.

De eerste verzekeraar die zijn premies bekendmaakte, was DSW uit Schiedam. Deze kleinere maatschappij vraagt volgend jaar 1137 euro voor de basisverzekering. CZ maakte als eerste grote verzekeraar de premies voor volgend jaar bekend. Daar stijgt de premie naar 1140 euro. Vrijdag maakt Univé bekend dat de basisverzekering bij dat bedrijf volgend jaar 1134 euro kost.

Zorgvuldigheid

De verzekeraars hebben tot 1 december om hun premies bekend te maken. Volgend jaar moeten de premies voor 15 november bekend zijn, zodat consumenten langer de tijd hebben om te beslissen over overstappen. Minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD) verwacht dat dit ten koste gaat van de zorgvuldigheid. Ook Martin Bontje, directeur van Zorgverzekeraars Nederland, denkt dat verzekeraars hierdoor in problemen komen.