AMSTERDAM - De hoge schulden die huizenbezitters zijn aangegaan met hypotheken vormen een risico voor de groei van de Nederlandse economie. Desondanks is er alle ruimte voor "solide economisch herstel". Dat schrijft de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's in een jaarrapport over de economie van Nederland, dat woensdag is verschenen.

De analisten verwachten dat de consumentenbestedingen en investeringen door het bedrijfsleven dit jaar en volgend jaar de aanjager vormen van de economische groei.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is dit jaar al diverse malen gebleken dat consumenten meer spenderen. "Economisch herstel en maatregelen voor lagere overheidsuitgaven hebben het begrotingstekort terug doen lopen", aldus Moody's.

Miljarden

Met de waarschuwing voor de hoge hypotheekschulden in Nederland verwijst Moody's naar een bedrag van vele miljarden. Uit gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat consumenten eind juli ruim 385 miljard euro aan hypotheekschuld hadden uitstaan bij de banken. Andere risico's voor de Nederlandse economie zijn volgens Moody's de hoge energieprijzen en de krappe arbeidsmarkt.