WENEN - De OPEC, de Organisatie van Olie-Exporterende Landen, gaat haar eigen overproductie aan banden leggen. Tevens heeft de organisatie besloten haar officiële productiemaximum met ingang van januari te vergroten van 21,7 miljoen tot 23 miljoen vaten (van liter) ruwe olie per dag.

Dat betekent dat de daadwerkelijke productie met 1,5 miljoen à ,7 miljoen vaten per dag afneemt. Dit heeft de minister van Olie van Koeweit, sjeik Ahmad al-Fahd al-Sabah donderdag verklaard na afloop van een reguliere OPEC-vergadering in Wenen.

Doordat enkele olielanden eerder gemaakte afspraken niet geheel nakwamen, lag de OPEC-productie de laatste tijd naar schatting drie miljoen vaten boven het eigen gestelde maximum. Door het overschrijden van de productiehoeveelheid kan de olieprijs dalen, terwijl de OPEC er juist alles aan is gelegen de prijs op peil te houden. Het kartel streeft naar een prijs van tussen de 22 en 28 dollar.

Dat de olieprijs de laatste tijd ondanks de productieoverschrijding betrekkelijk stabiel is, is onder meer het gevolg van de dreigende inval in Irak door de Verenigde Staten. Vallen de VS daadwerkelijk Irak binnen, dan bestaat de kans voor een uitbreiding van het conflict in het Midden-Oosten, met als gevolg dat de oliestroom daarvandaan naar de westerse oliemarkten gaat stokken.

Een andere factor die de olieprijs op het ogenblik redelijk op peil houdt, is de situatie in Venezuela. Door een al dagen durende algemene staking daar ligt de olieuitvoer van het land stil. Venezuela is binnen de OPEC de op twee na grootste olieleverancier.

Behalve over de eigen overproductie maakt de OPEC zich zorgen over de groei van het aanbod van olie uit landen die niet tot de olieorganisatie behoren. Bovendien is het door de zwak groeiende wereldeconomie waarschijnlijk dat 2003 weer een jaar wordt van een vrij matige vraag naar olie. Vooral voor het tweede kwartaal bestaan zorgen. Dat is traditioneel een zwak kwartaal voor de olieaanbieders.

De minister van olie van Qatar, Abdullah al-Attyiyah, zei donderdag dat alle OPEC-leden hebben toegezegd zich weer aan de afspraken te zullen houden en niet meer olie zullen produceren dan de hun toegewezen hoeveelheden. Analisten hebben daar zo hun twijfels over. ,,Saudi-Arabië is de drijvende kracht achter de nieuwe afspraken en zal zelf wel degelijk minder gaan produceren. Het is de vraag of de andere landen dat ook zullen doen.''

Op de Londense termijnmarkt werd olie donderdag duurder. De notering van Brent-olie uit de Noordzee voor levering in januari steeg met 11 dollarcent tot 26,36 dollar. Amerikaanse olie ging 19 dollarcent omhoog tot 27,59 dollar.