UTRECHT - De FNV-bonden Bondgenoten en Abvakabo stellen het kabinet een ultimatum. Zij eisen dat premier Jan Peter Balkenende en minister Karla Peijs van Verkeer voor dinsdag 11.00 uur de verplichte OV-aanbesteding met twee jaar uitstellen. Zo niet, dan beginnen de bonden de dag erna met acties.

Dat hebben Bondgenoten en de FNV-bond in de publieke sector, Abvakabo, dinsdag bekendgemaakt. Volgens hen moet de overheid in overleg met de bonden, reizigersorganisaties, openbaarvervoerbedrijven voor 2008 een beter systeem bedenken voor de verdeling van OV-rechten in het land.

Nu zijn werknemers van bedrijven, zoals Connexxion, BBA en Arriva, volgens de bonden de dupe als telkens een andere vervoerder het recht in een regio wordt gegund. Bijvoorbeeld vorige maand hebben Brabantse buschauffeurs nog het werk neergelegd, omdat ze duidelijkheid eisen over hun werk en werkgever.

Acties

Volgens Andries van den Berg van FNV Bondgenoten zijn de acties voor woensdag 15 november nog niet helemaal uitgewerkt. Er vindt nog overleg met de leden plaats over de vorm. Maar volgens Van den Berg zal nadrukkelijk worden geprobeerd reizigers zoveel mogelijk te ontzien en stakingen in de vier grote steden buiten de spits te organiseren.

In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag heeft het openbaar vervoer vorige week dinsdag al om vijf voor twaalf vijf minuten stilgestaan. De bestuurders van bussen, trams en metro's hielden de werkonderbreking uit protest tegen privatisering van het stadsvervoer.