AMSTERDAM - Het aantal biologische producten in supermarkten is voor het tweede achtereenvolgende jaar gedaald. Dat hebben Milieudefensie en Solidaridad dinsdag gezegd op basis van eigen onderzoek.

Volgens de twee organisaties hebben supermarkten gemiddeld 58 verschillende biologische producten in de schappen. Daarmee is volgens Milieudefensie en Solidaridad het laagste punt in zeven jaar bereikt.

De milieuorganisatie en de ontwikkelingsorganisatie wijzen vooral de beschuldigende vinger naar Albert Heijn. Twee jaar geleden was deze supermarktketen nog koploper met gemiddeld 165 biologische producten in de schappen. Dit jaar zijn dat er 119. Ook de supermarkten Jan Linders, Deen, Hoogvliet en Golff laten een daling zien.

Speerpunt

Een woordvoerster van Albert Heijn erkent dat de supermarkt "het assortiment heeft opgeschoond". "Maar de omzet aan biologische producten is in 2005 gelijk gebleven aan 2004". Natuurlijke levensmiddelen blijven volgens haar een "speerpunt" van de keten.

Milieudefensie en Solidaridad stellen dat supermarkt Plus met 151 artikelen de meeste biologische producten aanbiedt. Verder laat concurrent Jumbo zijn klanten kiezen uit een ruim assortiment producten waar boeren uit derdewereldlanden eerlijke prijzen voor krijgen. Het bedrijf heeft gemiddeld achttien Fair Trade-producten per filiaal. Super de Boer volgt op de voet met zeventien.

Boos

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is boos over het rapport. Volgens de belangenorganisatie van supermarkten stijgt de verkoop van het aantal biologische producten. Klanten willen alleen geen lang houdbare biologische producten en gaan alleen voor vers, aldus het CBL. De supermarktkoepel zegt dat het aanbod biologische versproducten, zoals zuivel, brood en groenten, stijgende is.