AMSTERDAM - Bedrijven die bij het aannemen van personeel discrimineren moeten publiekelijk bekend gemaakt worden. Daarvoor pleit GroenLinks-aanvoerder Femke Halsema in een interview met NU.nl. Als een werkgever op die manier te schande wordt gezet, zal discriminatie verminderen, verwacht de lijsttrekker.

GroenLinks heeft vorig jaar onderzoek gedaan naar de kansen van Marokkaanse en Nederlandse stagiaires in de bouw en horeca. "We hadden ervoor gezorgd dat de brieven identiek waren, maar de Marokkanen kwamen nergens binnen", vertelt Halsema. "Dan heb je je bewijs voor discriminatie. Het moet alleen een keer doorgezet worden."

Halsema is voor 'shaming and blaming', beschamen en beschuldigen. "Maak de namen van discriminerende bedrijven maar bekend", aldus Halsema.

Vorige week presenteerde minister Joop Wijn (Economische Zaken) een onderzoek waaruit blijkt dat werkgevers bij vacatures voor mensen met weinig scholing nauwelijks letten op afkomst. Dat onderzoek is echter hevig bekritiseerd door onder meer het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN), PvdA-leider Bos en de Nijmeegse burgemeester Guusje ter Horst.