AMSTERDAM - De autofabriek NedCar in het Limburgse Born lijkt weer toekomstperspectief te hebben. Een Chinees consortium met onder meer autofabrikanten heeft vergevorderde plannen om de fabriek over te nemen, wat honderden banen zou kunnen opleveren. Dat melden goed geïnformeerde bronnen, schrijft De Telegraaf dinsdag.

Bekijk video

Afgelopen weken zouden in het diepste geheim onderhandelingen hebben plaatsgevonden. De Chinezen zouden eerst van plan zijn geweest om in Oost-Europa een autofabriek te bouwen, schrijft het ochtendblad, maar door bemiddeling van Nederlandse partijen kregen zij interese in NedCar. Het consortium zou overwegen om vanuit Limburg een nieuw automerk te ontwikkelen voor de Europese markt.

Banen

De autofabrikant maakte dit voorjaar bekend ruim duizend banen te schrappen omdat Volvo en DaimlerChrysler hadden besloten de bouw van hun auto's in Limburg stop te zetten. Het Japanse Mitsubishi, eigenaar van de fabriek, werd hierdoor gedwongen om medewerkers buiten de deur te zetten.

Diverse politici, onder wie premier Jan Peter Balkenende (CDA), bezochten de fabriek na de commotie die hierdoor was ontstaan. Honderden werknemers hebben inmiddels ingetekend op een vrijwillige vertrekregeling.

Mitsubishi

Momenteel wordt bij Nedcar uitsluitend nog de Mitsubishi Colt gebouwd. In 1999 werden in Born een kwart miljoen auto's gemaakt. Momenteel zijn dat er volgens het ochtendblad nog zo'n tachtigduizend.