FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) overweegt bankbiljetten uit te geven met een nominale waarde van 1 euro. Het doel is het tegengaan van inflatie. Dit meldt The Financial Times donderdag.

Volgens de krant steunen meerdere landen in de eurozone het plan, omdat het bijdraagt aan een stabiele prijsontwikkeling. Psychologisch zouden consumenten de huidige eurobiljetten een hogere nominale waarde toekennen, waardoor ze terughoudend zijn in de uitgaven van het papiergeld.

Italie en Griekenland hebben gezegd het plan zeker te steunen, omdat de inwoners van beide landen hebben geklaagd over de scherpe prijsstijgingen sinds de introductie van de euro.

Volgens de krant gaat Guy Quaden, president van de centrale bank van Belgie, akkoord met de plannen als die haalbaar blijken. "Ik heb geluisterd naar wat op straat leeft. Het is eigenlijk raar dat er geen biljetten van 1 euro in omloop zijn", aldus Quaden.

Een maand geleden werd hetzelfde plan ook al besproken. Het werd afgewezen door de financiele zwaargewichten binnen de eurozone. Het uitgeven van 1 euro biljetten vergt een kostbare ingreep om de munten van 1 euro uit de markt te halen.