BERLIJN - De corruptie in Nederland is afgenomen. Stond ons land vorig jaar nog op plaats elf van de jaarlijkse lijst van de anticorruptieorganisatie Transparency International, dit jaar is Nederland gestegen naar plaats negen in de top tien van minst corrupte landen ter wereld.

Evenals de voorgaande jaren voeren Finland en IJsland de lijst aan. Haïti blijkt dit jaar het meest corrupt te zijn, op de voet gevolgd door Birma, Guinea en Irak.

De makers van de index voeren in een begeleidende verklaring aan dat er vooral dit jaar een zeer duidelijk verband bestaat tussen armoede en corruptie. Aan de onderkant van de lijst staan uitermate veel zeer arme landen.

Transparency International vestigt verder de aandacht op de mensen die corruptie mogelijk maken: bankiers, advocaten en anderen die de ontvangers, meestal ambtenaren en politici, helpen het verkregen geld wit te wassen of weg te sluizen.

In een aantal landen is de mate van corruptie dit jaar verslechterd in vergelijking met de jaren daarvoor. Het gaat volgens Transparency International onder meer om de Verenigde Staten, Brazilië, Cuba, Israël en Jordanië. In onder meer Tsjechië, Letland, Slovenië, Turkije, India en Japan is de situatie juist verbeterd.