AMSTERDAM - Roland Junck heeft het bestuursvoorzitterschap bij het gecombineerde staalbedrijf Arcelor Mittal opgegeven. Lakshmi Mittal neemt het stokje over, zo maakte het concern maandag bekend. Hij was al de grote man achter de schermen.

Junck blijft wel in het bestuur van Arcelor Mittal zitten. De Luxemburger gaf leiding aan het Europese staalbedrijf Arcelor, dat eerder dit jaar na een felle overnamestrijd door het Indiase Mittal werd ingelijfd.

Met de machtsstructuur zoals die bestond, werden de belangen van het bedrijf niet optimaal gediend, zo staat in een verklaring die Arcelor Mittal naar buiten bracht. De verklaring noemt de integratie van de twee staalconcerns de grootste prioriteit en noemt Lakshmi Mittal "een van de meest ervaren en succesvolle bestuurders in de staalindustrie".

Staalconcern

Arcelor Mittal publiceerde maandag ook zijn cijfers over het derde kwartaal. Het grootste staalconcern ter wereld maakte melding van een nettowinst van 2,1 miljard dollar op een omzet van 22,05 miljard dollar. Omdat de fusie pas dit jaar rondkwam, zijn er geen cijfers over het derde kwartaal van vorig jaar. In het tweede kwartaal bedroeg de nettowinst 1,8 miljard dollar. Het concern zette toen 22,4 miljard om.

De winst voor belasting, rente en afschrijvingen bedroeg 4,35 miljard dollar tegen 3,50 miljard dollar in het tweede kwartaal. Dit winstcijfer is iets hoger dan analisten hadden verwacht. Het omzetcijfer is echter lager dan de verwachtingen. Arcelor Mittal handhaaft zijn prognoses voor het hele jaar.