HILVERSUM - Steeds meer Nederlanders beginnen een eigen onderneming, maar drie op de tien stoppen binnen drie jaar met hun bedrijf. Betere begeleiding van de startende ondernemer blijkt de overlevingskans flink te verhogen. Dat was de kern van de toespraak van staatssecretaris Karien van Gennip, zaterdag bij de startersdag van de Kamers van Koophandel.

De CDA-bewindsvrouw vindt dat een initiatief van de Kamer van Koophandel in Hilversum landelijk navolging verdient. Daar maakten de afgelopen drie jaar per jaar zo'n tweehonderd ondernemers gebruik van de zogeheten StartersPas, die goed is voor advies op maat en hulp bij netwerken. Gevestigde bedrijven werken daaraan mee omdat gezonde jonge bedrijven de economie in de regio versterken. Na drie jaar bleek van de deelnemende starters meer dan 90 procent nog ondernemer.

Van Gennip wees erop dat ook de rijksoverheid mensen stimuleert om het risico te nemen een eigen onderneming te beginnen. Vrijdag ging de ministerraad akkoord met een wetsvoorstel (pdf) dat het gemakkelijker maakt om een bv op te richten. Het verplichte minimum-startkapitaal van 18.000 euro wordt de komende jaren afgeschaft.