PEKING - Bijna vijftig Afrikaanse regeringsleiders en staatshoofden zijn zaterdag in de Chinese hoofdstad Peking begonnen aan een grote conferentie over versteviging van de banden tussen China en Afrika. De top, volgens China de grootste internationale conferentie ooit in Peking gehouden, werd geopend door de Chinese president Hu Jintao, aldus het staatspersbureau Xinhua.

De tweedaagse top is bedoeld om de steeds nauwere (handels)banden tussen China en Afrikaanse naties te bestendigen.

China staat te popelen om miljarden te investeren en Chinese producten te exporteren. De stomende economie van de volksrepubliek zit bovendien te springen om Afrikaanse olie en andere grondstoffen.

Kredieten

Volgens Hu is China bereid tot 2009 vijf miljard dollar aan kredieten te verstrekken aan Afrikaanse naties tegen gunstige voorwaarden. De Chinese president voorspelde dat de Afrika-top in Peking historie zal maken. Hu kondigde aan de hulp aan Afrika te zullen verdubbelen en strategische allianties te sluiten die verder gaan dan alleen handel.

'Vriend'

"China zal voor altijd een goede vriend, een goede partner en een goede broer zijn voor Afrika", aldus de leider van 1,3 miljard Chinezen. Hij wees erop dat China en Afrika gezamenlijk meer dan eenderde van de wereldbevolking vertegenwoordigen.

Chinees-Afrikaanse vriendschap noemde hij dan ook cruciaal voor de wereldeconomie en de wereldvrede.

Chinese media presenteerden zaterdagochtend een actieplan van China voor Afrika dat onder meer bestaat uit de oprichting van drie grote landbouwinstituten, de training in China van 15.000 Afrikaanse professionals, de bouw van zeker 30 nieuwe ziekenhuis en een investering van tientallen miljoenen in de bestrijding van malaria.

Mensenrechten

De Chinese omhelzing van Afrika is niet onomstreden. Het land trekt zich niets aan van politieke situaties in Afrikaanse staten, beschuldigingen van mensenrechtenschendingen, van autocratische heersers of van westerse opgeheven vingertjes. China wil gewoon zaken doen, simpel en duidelijk. Geen bemoeienis met Afrikaanse politiek, maar gewoon contracten sluiten zonder politieke voorwaarden.

Vooral de Verenigde Staten en de EU kijken al enige tijd met zorgen naar de al flink op stoom gekomen Chinese opmars in Afrika.

De handel tussen China en Afrika groeit als kool en vertegenwoordigt al een waarde van zeker 40 miljard dollar. Een land als Sudan levert tegenwoordig al meer olie aan China dan Saudi-Arabië.