ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam moet voorop gaan lopen bij het verminderen van de uitstoot van CO2. Tot die slotsom komt de uit vijftien captains of industry bestaande International Advisory Board (IAB) vrijdag.

Volgens de IAB moet Rotterdam de uitstoot van kooldioxide (CO2) uiterlijk in 2025 met de helft hebben verminderd. Dat is sneller dan de doelstelling die Nederland nastreeft.

Rotterdam moet "de wereldstad van de toekomst worden op het gebied van CO2-vrije energie", meent de IAB. Daarvoor moet worden geëxperimenteerd met het opvangen en opslaan van CO2, waarmee de stad het productiecentrum voor schone energie voor Noordwest-Europa en leverancier voor elektriciteit en warmte wordt.

Cultuur

Het blijft in Rotterdam niet bij de schone energieambities. De stad wil ook de interculturele hoofdstad van Europa worden. De IAB vindt dat Rotterdam om zich te onderscheiden meer gebruik moet maken van de culturele diversiteit.

Uit de IAB-conferentie van vorig jaar is het idee voor een zogeheten Rotterdam-Chinadesk voortgekomen. Wethouder Roelf de Boer (Economie, Haven en Milieu) gaf vrijdagmiddag het startsein voor het bureau dat vanaf 1 januari aan de slag gaat. Een van de hoofdtaken van de Chinadesk is het inrichten van een informatie- en servicepunt, onder meer voor Chinezen in Rotterdam en in China, en een kenniscentrum. Een andere is het ondersteunen en versterken van de handelsrelaties.