UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen schrappen 440 arbeidsplaatsen bij het ondersteunend personeel. Dit is het gevolg van bezuinigingen van in totaal 50 miljoen euro op jaarbasis. Gedwongen ontslagen sluit de NS niet uit. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt.

Het schrappen van de banen levert de NS ongeveer 20 miljoen euro op. De rest van de bezuinigingen bestaat uit het besparen op de inkoop van producten en diensten.

Ongeveer 190 van het totale aantal verloren arbeidsplaatsen realiseren de Spoorwegen door vacatures niet meer op te vullen en minder mensen in te huren. Medewerkers met een vast dienstverband vallen onder het sociaal plan van de NS.

De NS vreest dit jaar in de rode cijfers te belanden. Daarom voeren de Spoorwegen een bezuinigingsprogramma uit, AIDA (Aanpak van Indirecte Diensten en Activiteiten). Daarbij licht de onderneming alle uitgaven door die niet direct met de dienstverlening aan de reizigers te maken hebben.

Het programma bestaat uit drie fasen, waarvan de woensdag bekendgemaakte operatie de tweede is. De eerste fase bestond uit het schrappen van 350 banen. Daarmee was een besparing van 40 miljoen euro gemoeid. De NS-directie denkt AIDA in februari afgerond te hebben.

AIDA is niet het enige bezuinigingsprogramma waar de NS momenteel mee bezig is. Zo schaft de onderneming de treincatering af, omdat de verkoop van koffie, frisdranken en andere versnaperingen niet rendabel is. Verder snijdt de vervoerder in de bijdrage aan de treintaxi. Volgend jaar draagt de NS nog 6,8 miljoen euro bij, in 2006 moet dat 1,9 miljoen zijn.