AMSTERDAM - De supermarktketen Super de Boer van het geplaagde concern Laurus zal volgend jaar niet langer met verlies draaien. Voor de jaren daarop voorziet Laurus, dat zijn twee andere ketens dit jaar door geldproblemen moest verkopen, een positief bedrijfsresultaat.

Laurus ontvouwde vrijdag tijdens een buitengewone vergadering van kritische aandeelhouders een plan om zijn enige overgebleven keten uit het slop te trekken. Het gaat daarvoor 42 miljoen euro in Super de Boer investeren. Mede daarvoor neemt het supermarktbedrijf een extra last van 25 miljoen.

Succesformule

"De bedoeling is dat er over drie jaar een gezond Super de Boer-bedrijf staat", stelde voorzitter Jacques van Dijk van de raad van commissarissen van het bedrijf. Laurus benadrukte dat het over voldoende geld beschikt om van Super de Boer een succesformule te maken. Als dat is gelukt gaan de commissarissen nadenken of de naam Laurus niet beter kan worden vervangen door Super de Boer.

De formule wordt volgens het concern nog niet bij alle vestigingen goed ingevuld. Verder zullen ongeveer veertig vestigingen worden gesloten of geruild met concurrenten. Deze filialen zijn te klein om het grote assortiment van Super de Boer te kunnen voeren.

Afgeslankt

Het verlieslatende Laurus heeft dit jaar diep in de kosten gesneden. Begin 2006 werkte op de kantoren van de supermarktexploitant 844 man. Aan het einde van dit jaar zullen de ondersteunende diensten zijn afgeslankt tot 270 werknemers. Dat komt voor een belangrijk deel door de verkoop van de twee ketens Edah en Konmar.

Maar ook op de ondersteuning van het overgebleven Super de Boer wordt bezuinigd. Het doel is om de helft van die kosten te schrappen, aldus Laurus in een toelichting op het bedrijfsplan.

Laurus meldde vrijdag verder dat de schuld van het bedrijf aan de banken eind dit jaar minder dan 190 miljoen euro zal bedragen.

Nieuw krediet

Daarmee blijft de totale schuld onder de grens van 200 miljoen euro die de banken hadden gesteld in ruil voor nieuw krediet. De nettoschuld, waarin de financiële injectie in Super de Boer niet is meegerekend, zal eind 2006 tussen de 120 miljoen en 150 miljoen euro uitkomen.

Ontslagpremie

Tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering ontstond ophef over het geld dat de recent opgestapte bestuursvoorzitter Harry Bruijniks meekrijgt. Hij ontvangt een ontslagpremie van 768.000 euro en over dit jaar nog een bonus van 230.000 euro. Eerste commissaris Van Dijk verwierp een voorstel om over een motie van wantrouwen tegen de top van het bedrijf te stemmen.

Ook de bezoldiging van de nieuwe voorzitter van het bestuur Jan Brouwer viel bij sommige aandeelhouders in slechte aarde. Deze voldoet volgens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) niet aan code Tabaksblat voor goed ondernemingsbestuur omdat Brouwer ook bij vroeg ontslag in ieder geval vier jaar uitbetaald zou krijgen.