ALKMAAR - Zorgverzekeraar Univé stelt de premie voor de basiszorgverzekering van 2007 vast op 1134 euro. Dat is een stijging van 139 euro ten opzichte van dit jaar. Dat heeft Univé vrijdag laten weten.

Univé komt als derde zorgverzekeraar met de premie naar buiten. Eerder maakte de Schiedamse verzekeraar DSW de premie bekend (1137 euro, 87 euro meer dan dit jaar). Ook CZ stelde de premie vast (1140 euro, 92,40 euro meer dan dit jaar).

De andere verzekeraars hebben beloofd op 15 november in elk geval op hun eigen websites duidelijk te maken welke premie zij gaan hanteren. Wie wil overstappen, moet voor 1 januari 2007 zijn oude verzekering opzeggen en heeft dan tot 1 februari de tijd zich bij een nieuwe verzekeraar te melden.

De verwachting is dat de strijd om de verzekerde ook dit jaar zal losbarsten. Afgelopen jaar stapte grofweg een op de vijf mensen over op een andere verzekering. Volgens onderzoeksbureau Aon is een op de vier werkgevers van plan zijn werknemers een ander collectief contract aan te bieden. Het informatiecentrum van zorgverzekeraars Vektis schat de hoeveelheid overstappers op 10 procent.

Gemiddeld

Minister Hans Hoogervorst heeft eerder berekend dat de polissen van de verzekeraars gemiddeld op ongeveer 1134 euro per jaar zullen uitkomen. De koepelorganisatie van zorgverzekeraars ZN heeft enkele weken geleden voorspeld dat verzekeraars meer voor hun verzekeringspolissen zullen vragen dan Hoogervorst heeft beraamd.

De minister zou uit politieke overwegingen zijn ramingen laag hebben gehouden. Tot nu toe is de voorspelling van ZN nog niet uitgekomen.

Effectiever

Het kabinet wil de gezondheidszorg efficiënter en effectiever maken. Hiervoor is in januari 2006 het nieuwe zorgstelsel ingevoerd. Zorgverzekeraars moeten sinsdien met elkaar concurreren om de gunst van de verzekerde. Ze moeten een zo goed mogelijk verzekeringspakket aanbieden tegen een zo gunstig mogelijke prijs.

'Dure' verzekeraars lopen kans zichzelf uit de markt te prijzen. Het afgelopen jaar heeft al een aantal verzekeraars zich genoodzaakt gezien te fuseren om te overleven.