BRUSSEL - Autofabrikanten krijgen de wettelijke plicht nieuwe modellen minder CO2 te laten uitstoten, als het aan Europees Commissaris Stavros Dimas (Milieu) ligt. Hij gaat in december een wettelijke limiet op het broeikasgas CO2 voor auto's bepleiten.

Een woordvoerster van de Europese Commissie heeft dat vrijdag gezegd. Dimas overlegt nog over zijn idee met andere commissarissen en de branche.

Fabrikanten hadden Brussel enkele jaren geleden al toegezegd dat auto's minder CO2 zouden uitstoten. Maar de belofte wordt door de meeste fabrikanten waarschijnlijk niet tijdig gehaald.

Onzuinig

Een rapport van milieuorganisatie Transport & Environment toonde vorige week dat driekwart van de belangrijkste automerken in Europa het brandstofverbruik onvoldoende hebben verminderd. Door onzuinig rijden komt meer CO2 in de lucht.

"Het rapport duidt erop dat de vrijwillige afspraken niet opleveren wat we verwachtten", aldus de woordvoerster. CO2 geldt als belangrijke oorzaak van de huidige opwarming van de aarde.

Verbeteringen

Europees Parlementslid Dorette Corbey (PvdA), schrijfster van een rapport over uitstoot door auto's, hoopt dat de verplichtingen snel ingaan. "Dat zal een flinke zet geven aan de nodige verbeteringen. Technisch is het goed mogelijk om een liter op dertig kilometer te rijden", zegt Corbey.

Ze pleit voor een norm van 120 milligram CO2 per kilometer in 2008, in plaats van het huidige streven naar 140 milligram. De limieten moeten gaan gelden per auto, afhankelijk van het gewicht. Lagere belasting op lichte auto's zou de gemiddelde CO2-uitstoot in de EU ook helpen verminderen, verwacht Corbey.