AMSTERDAM - De luchthaven Schiphol heeft met een reeks bouwbedrijven een langlopend onderhoudscontract getekend. De ondernemingen Dura Vermeer, Imtech, KWS en Heijmans voeren de komende drie jaar onderhoud uit op de luchthaven en kunnen hun contract met nog eens twee jaar verlengen. Met de contracten is een bedrag gemoeid van ongeveer 50 miljoen euro per jaar.

De bedrijven zullen hun onderhoudsbeurten in kleine delen moeten uitvoeren, omdat het steeds lastiger wordt voor Schiphol om een start- en landingsbaan te sluiten. Dat heeft te maken met de strikte geluidsnormen.

Na een proef heeft Schiphol besloten het onderhoud in handen te geven van een groep bedrijven die via deze aanpak de volledig infrastructuur kan onderhouden, meldde de luchthaven vrijdag. Dat moet ook de punctualiteit van de vliegtuigen ten goede komen.

Dura Vermeer en technisch dienstverlener Imtech nemen de start- en landingsbanen voor hun rekening. De waarde van het contract dat zij met Schiphol hebben gesloten, kan oplopen tot ruim 75 miljoen euro.

KWS zal de werkzaamheden rond de gates uitvoeren, terwijl Heijmans het verkeer en vervoer aan de landzijde bijhoudt.