AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen waren woensdagochtend vrolijk gestemd. Daarmee volgden ze de positieve gang van zaken in de Verenigde Staten, waar de beurzen dinsdagavond stegen.

Beursstemming (video): Damrak hoger door Wall Street.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): KPN moet investeren.
Ahold stoor de Tuinen af en Buhrmann verlengt contract voor vijf jaar.

In Amsterdam noteerde de toonaangevende beursgraadmeter AEX aan het einde van de ochtend een stijging van 6,60 punten (2,2 procent) op een stand van 337,65 punten. De CAC-index in Parijs steeg 1,5 procent, evenals de FTSE-index in Londen. Alleen de DAX-index in Frankfurt bleef een beetje achter met een winst van 1 procent.

Alan Greenspan

Een handelaar sprak van een rustige handel. "Er is weinig richtinggevend nieuws." Beleggers haalden hun schouders op over het besluit van de Amerikaanse centrale banken om de rentetarieven te handhaven. Dit was in lijn met de verwachtingen en de toelichting van bankpresident Alan Greenspan bracht geen verrassingen.

De grootste stijger in de AEX-index was handelshuis Buhrmann met een plus van 7 procent op 4,41 euro. Het bedrijf maakte voorbeurs bekend dat het met Heidelberger Druckmaschinen overeenstemming heeft bereikt over de voortzetting van Buhrmanns verkooprechten in zes Europese landen.

Getronics

Technologiefonds Getronics steeg bijna 5 procent naar 82 eurocenten. Dat fonds kende de afgelopen maanden zonder duidelijk aanwijsbare redenen hevige schommelingen.

Onder de middelgrote fondsen waren de verschillen kleiner. De AMX-index ging 1,63 punten (0,5 procent) omhoog naar 319,34 punten. Printerfabrikant Océ daalde 2,3 procent en was daarmee de grootste verliezer. Het fonds klom een dag eerder nog als sterkste nadat de topman aangaf dat zijn onderneming de doelstellingen voor 2002 haalt.

Opvallende stijger was voedingsconcern Nutreco. Het fonds kreeg er ruim 5 procent bij op 16,80 euro. Dit heeft te maken met problemen bij een Noorse concurrent (Pasfish), waar Nutreco mogelijk van kan profiteren.

In Frankfurt was cosmeticaconcern Beiersdorf, bekend van Nivea, een opvallende stijger. Volgens het Duitse tijdschrift Focus Money heeft Procter & Gamble een bod van 5,5 miljard euro uitgebracht op het belang van 44 procent dat bankverzekeraar Allianz in Beiersdorf heeft. Procter & Gamble is de afgelopen tijd vaker in verband gebracht met Beiersdorf. Het Duitse aandeel werd woensdagmorgen 18 procent meer waard.

In Parijs was vooral veel te doen om de bankenstrijd tussen Crédit Agricole en BNP Paribas. Beide banken willen de macht grijpen bij concurrent Crédit Lyonnais. Crédit Agricole maakte woensdag bekend dat het zijn belang in Lyonnais heeft verhoogd tot ,4 procent. BNP bezit een belang van 16,4 procent. De verwachting is nu dat BNP weer een tegenzet zal doen in de al drie weken durende strijd.

Euro

In de Europese valutahandel bleef de euro stabiel op 1,0080 dollar tegen 1,0075 dinsdagmiddag. In pond sterling noteerde daalde de euro licht van 0,6415 naar 0,6410 pond.