DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) is in gesprek met de advocaten van de bouwbedrijven en bestuurders die vorig jaar voor bouwfraude werden veroordeeld. De veroordeelden overwegen hun hoger beroep tegen de vonnissen stop te zetten. Dat bevestigde een woordvoerster van het OM in Den Haag donderdag.

"Het initiatief ging uit van de verdachten. De gesprekken gaan over de opportuniteit van de voortzetting van het hoger beroep", aldus de zegsvrouw. De uitkomst van de gesprekken is nog onduidelijk.

Geldboetes

De vier bouwbedrijven die zich moesten verantwoorden, kregen vorig jaar geldboetes van maximaal 100.000 euro. De twaalf verdachte (ex-)directeuren van de bedrijven moeten eveneens voornamelijk geldboetes betalen. Uitzondering hierop vormden twee directeuren van bouwonderneming Koop Tjuchem, onder wie de voormalig topman H. K., die beide een werkstraf van 180 uur kregen. Bovendien moet een van hen ook een boete van 6000 euro betalen. De bouwbazen van Heijmans, KWS en BAM kregen elk een boete van enkele duizenden euro's. De drie aannemersbedrijven moeten 45.000 euro betalen.