DEN HAAG - TomTom heeft de eerste ronde van zijn juridische strijd met rivaal Garmin verloren. De voorzieningenrechter in Den Haag oordeelde donderdag dat Garmin met enkele navigatieapparaten geen inbreuk heeft gemaakt op de ontwerpbescherming die de GO van TomTom geniet.

TomTom had in een kort geding de rechtbank gevraagd de verkoop van een zestal modellen van Garmin te verbieden omdat die te veel zouden lijken op zijn GO-modellen. De onderneming eiste dat de apparaten voor de kerst uit de winkels werden gehaald.

De voorzieningenrechter stelt in zijn vonnis dat er "naar voorlopig oordeel" geen sprake is van inbreuk op de modelrechten van TomTom. Hij zegt er onvoldoende zeker van te zijn dat een rechter in een bodemprocedure tussen beide partijen TomTom wel gelijk zal geven.

Uiterlijk

De rechter wijst daarbij op de verschillen in uiterlijk tussen de apparaten van beide bedrijven. De betwiste Garmins in de 300 en 500-series onderscheiden zich vooral door een hoekigere vorm, zo stelt hij vast. Om dit te illustreren heeft de rechter ook plaatjes van de modellen bij het vonnis gevoegd.

Het oordeel van de voorzieningenrechter maakt geen einde aan het juridische gevecht tussen TomTom en Garmin. TomTom is van plan om verder te procederen via de bodemprocedure die eerder dit jaar is gestart over het vermeende kopieergedrag van zijn concurrent.

Patenten

Ook liggen de bedrijven nog met elkaar in de clinch in de Verenigde Staten over patenten die bij de navigatieapparaten horen. Deze zaken dienen volgend jaar.